![](/media/lib/71/nanogenerator-09c992124b8460aa27e0c2cc8fe1a3cf.jpeg)
Nanogeneratory gotowe do pracy
10 listopada 2010, 11:35Po pięciu latach badań laboratorium kierowane przez Zhong Lin Wanga z Georgia Technology Institute, poinformowało o stworzeniu nanogeneratorów zdolnych do zasilania konwencjonalnych urządzeń elektronicznych.
![](/media/lib/76/islandia-b334271233e4e7899717bbc31334ae28.jpg)
Islandia położy najdłuższy kabel podmorski?
10 marca 2011, 12:24Największa islandzka firma energetyczna Landsvirkjun rozważa możliwość położenia najdłuższego na świecie podmorskiego kabla do dostarczania do Europy energii pochodzenia geotermalnego i wulkanicznego.
![](/media/lib/79/plazmonowalinijka-5e3b80aabe23c41c909a18709823f8a9.jpg)
Plazmonowa linijka 3D
17 czerwca 2011, 12:10W Lawrence Berkeley National Laboratory powstały pierwsze trójwymiarowe linijki plazmonowe, za pomocą których można mierzyć liczone w nanometrach zmiany przestrzenne w systemach makromolekularnych. Amerykanom w ich stworzeniu pomagali naukowcy z niemieckiego Uniwersytetu w Stuttgarcie.
![](/media/lib/66/keczup-c52ba385d162efdc24c38166514ff7c3.jpg)
Urządzenie zmierzy lepkość keczupu i kosmetyków
27 października 2011, 10:17Inżynierowie skonstruowali wiskozymetr, czyli urządzenie do badania lepkości różnych cieczy, np. keczupu i kosmetyków, które można włączyć do linii produkcyjnej. Jak tłumaczą wynalazcy z Uniwersytetu w Sheffield, wdrożona technologia pozwala monitorować w czasie rzeczywistym, jak lepkie składniki cieczy zmieniają się w trakcie poszczególnych etapów wytwarzania. Dzięki temu można zachować wszystkie pożądane parametry.
![DNA](/media/lib/110/n-dna_double_helix_by_nhgri-9932bc5ff999a05240fe4241ac9252a8.jpg)
Ludzki genom dla każdego
30 marca 2012, 14:48Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) udostępniły online największą na świecie bazę danych na temat ludzkiego genomu. Baza 1000 Genomes Project jest przechowywana w chmurze Amazona, Amazon Web Services (AWS).
![](/media/lib/133/n-img_1126-c278fa9c4f5ee887ee526f274a1378ce.jpg)
Ugotowani (modowo)
4 października 2012, 06:07Hoyan Ip, projektantka mody z Londynu, wpadła na pomysł, jak zaradzić marnotrawstwu jedzenia i gromadzeniu odpadów generowanych przez przemysł odzieżowy oraz uzależnionych od zmieniających się trendów elegantów. Seria Bio-Trimmings, którą właściwie należałoby nazwać filozoficznym manifestem, to uzyskiwane z resztek guziki, cekiny, sprzączki, a nawet pagony.
![](/media/lib/141/n-mars-bec5c057425c34b801b31a6f930adb43.jpg)
"Wybielacze" mogły zniszczyć życie na Marsie
19 lutego 2013, 18:19Ślady ewentualnego życia na Marsie mogły zostać zniszczone, dlatego też uczeni z Tufts University uważają, że należy ich szukać pod powierzchnią Czerwonej Planety. Do takiego wniosku doszedł zespół pracujący pod kierunkiem Sama Kounavesa, który badał marsjański meteoryt EETA 79001
![](/media/lib/129/n-spacer-6804a65304979b11f21a3715a1855fdb.jpg)
Spacer po każdym posiłku odgoni widmo cukrzycy
12 czerwca 2013, 11:44U starszych ludzi krótkie 15-minutowe spacery po posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Zjawisko to można wytłumaczyć ograniczeniem wzrostu poziomu glukozy we krwi.
![](/media/lib/160/n-korona-z-wody-e1f8fd03b43e2a40a66dba1dce302221.jpg)
Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej?
5 listopada 2013, 09:22Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang z Singapuru twierdzą, że rozwiązali zagadkę, z którą od tysięcy lat zmagali się uczeni. Od dawna wiadomo, że gorąca woda zamarza szybciej, niż woda chłodniejsza. Dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje
![](/media/lib/193/n-laleczka-wudu-af5ae46668a5a9f7af62f7777ec7c1d0.jpg)
Przed rozmową z małżonkiem warto zbadać poziom cukru
15 kwietnia 2014, 11:49Niższy poziom cukru sprawia, że osoby zamężne/żonate są bardziej złe na partnerów i bardziej skłonne do agresywnego wyładowywania się na nich.